Rodjendani-ideje.com

proslava rođendana, ideje i savjeti

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

 

Rođendanska pjesma Happy birthday to you

Rođendanska pjesma - Happy birthday to youSvima jako dobro poznata rođendanska pjesama "Sretan rođendan Ti", pjevamo svake godine jedan drugome. Pjesma je prevedena na više jezika, i evo kratki pregled njene povijesti nastanka. Melodiju i riječi su napisane od dvije sestre, Mildred J. Hill (rođena 1859.) i Patty Smith Hill (rođena 1868.).


Patty je bila učiteljica i član Kolumbijskog veleučilišta. Mildred je isto bila učiteljica koja kasnije postaje kompozitorica i pijanistica. Melodija pjesme je skladana od strane Mildred dok je riječi napisala Patty.

U stvarnosti je bila namijenjena za učionice kao "pozdrav" "Good Morning To All", također je pjesma bila dio knjige "Stories For The Kindergarten" koju je kauntautor sestra objavila 1893. godine. Od tada su se riječi promijenile iz "Good Morning To All" u "Happy Birthday To You" ili "Sretan rođendan Ti".

Još uvijek se ne može reći sa sigurnošću tko je promijenio riječi Britanske pjesme , koja je prvi put objavljena 1934. godine, Jessica Hill, još jedan od Hill sestara podiže tužbu zbog neautoriziranosti pjesme "Sretan rođendan Ti", zbog velike sličnosti između te dvije melodije koju su u originalu napisale sestre Hill. Jessica 1935. godine u suradnji sa Clayton F. Summy Company, objavljuje "Sretan rođendan Ti" sa svojim autorskim pravom.

U 1930-tima Clayton F. Summy Company je kupljena od čovjeka John F. Sengstack koji preimenuje kompaniju u Brich Tree Ltd te 1998. godine Ltd kupuje Warner Chappell za 25 milijuna dolara. Sadašnja kompanija je poznata pod imenom Summy- Brichard Music te su potvrdili da pjesma "Sretan rođendan Ti" donosi 2 milijuna dolara godišnje i dijeli se na pola između sadašnje kompanije i Hill nasljednika.


Preporuka:

Let balonom - Čarobno iskustvo koje barem jednom u životu morate probati. E pa stigao je taj dan :)

Postani pilot - Sva istraživanja slažu se u jednome. Pilot je najcool zanimanje u svemiru. Postani pilot na jedan dan

Postani pastir - Zrmanja, pastiri, koze, prekrasna priroda, domaća klopa, sir, ma čista uživancija...

Poklonite ružu - Poklonite joj samo njenu jedinstvenu ružu, koju može posaditi i gledati kako raste...

Za mamu i bebu - Drage mame pravo je vrijeme da počnete trenirati i opet se vratite u formu.

Personalizirana bajka